Filipowicz Wika
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
nieokreślona
(1)
Placówka
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(783)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(469)
Filipowicz Wika
(-)
Konopnicka Maria
(314)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Trzeciak Weronika
(262)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Drewnowski Jacek
(185)
Mickiewicz Adam
(185)
Fabianowska Małgorzata
(183)
Zarawska Patrycja
(168)
Jachowicz Stanisław
(159)
Sienkiewicz Henryk
(143)
Lech Justyna
(138)
Rolando Bianka
(131)
Czechowicz Józef
(119)
Webb Holly
(106)
Liebert Jerzy
(105)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Słowacki Juliusz
(101)
Chotomska Wanda
(97)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(92)
Orzeszkowa Eliza
(91)
Wilczek Piotr
(90)
Kraszewski Józef Ignacy
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Asnyk Adam
(86)
Bogdziewicz Monika
(84)
Prus Bolesław
(83)
Precigs Katarzyna
(81)
Sekuła Elżbieta
(80)
Baudelaire Charles
(77)
Głowińska Anita
(76)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Maliszewski Karol
(74)
Steel Danielle
(74)
Żeromski Stefan
(74)
Andersen Hans Christian
(73)
Kornhauser Julian
(72)
Roberts Nora
(72)
Spirydowicz Ewa
(72)
Syrokomla Władysław
(70)
Kwiatkowska Katarzyna
(69)
Stadtmüller Ewa
(68)
Dobrowolski Patryk
(67)
Szal Marek
(67)
Jaczewska Edyta
(65)
Lange Antoni
(65)
Naczyńska Zuzanna
(65)
Christie Agatha (1890-1976). Kolekcja kryminałów
(63)
Możdżyńska Aldona
(63)
Polkowski Andrzej
(63)
Drabik Wiesław
(61)
Courths-Mahler Jadwiga
(59)
Mróz Remigiusz (1987- )
(59)
Pasewicz Edward
(59)
Keff Bożena
(58)
Stefańska Paulina
(57)
Wasilewski Kazimierz
(57)
Zarawska Patrycja (1970- )
(57)
Christie Agatha (1890-1976)
(56)
Podsiadło Jacek
(55)
Ritter-Jasińska Antje
(55)
Clark Brenda
(54)
Nesme Alexis
(54)
Olejnik Donata
(54)
Disney Walt
(53)
Grabiński Stefan
(53)
Miłobędzka Krystyna
(53)
Williams Sophy
(53)
Król Michał
(52)
Delahaye Gilbert
(51)
Januszewska Aleksandra
(51)
Polańczyk Danuta
(51)
Popławska Anna
(51)
Wiedemann Adam
(50)
Mirandola Franciszek
(49)
Niedźwiecka Anna
(49)
Cabot Meg
(48)
Hanna Gąssowska
(48)
Ostrowska Bronisława
(48)
Usenko Natalia
(48)
Wolny-Hamkało Agnieszka
(48)
Fabisińska Liliana
(47)
Norwid Cyprian Kamil
(47)
Bourgeois Paulette
(46)
Brzechwa Jan
(46)
Ginalska Agnieszka
(46)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Kucharstwo
(1)
Władcy
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej