Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(19)
Forma i typ
Książki
(19)
Poradniki i przewodniki
(14)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
nieokreślona
(9)
wypożyczone
(1)
Placówka
Żołynia - Wypożyczalnia dla dorosłych
(4)
Żołynia - Oddział dla dzieci
(2)
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
(13)
Autor
Zasuwa Iwona
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Chacińska Joanna
(1)
Clark Hulda Regehr
(1)
Devine Molly
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Grillparzer Marion (1961- )
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Jałowiec Magdelena
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Krzyżanek Joanna
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje!
(1)
Lewicki Maciej
(1)
Markuza Biruta
(1)
Olejniczak Katarzyna (dietetyk)
(1)
Piekarczyk Anna (dietetyk)
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Ramsey Drew
(1)
Rusin Sławomir
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Sujko Antoni
(1)
Słowikowska Joanna
(1)
Wiewiurka Zenon
(1)
Łowicka Salomea
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(10)
1970 - 1979
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(17)
1901-2000
(2)
Kraj wydania
Polska
(19)
Język
polski
(19)
Odbiorca
Dzieci
(2)
6-8 lat
(1)
Chorzy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Leczenie dietą
(4)
Zdrowe odżywianie
(4)
Kucharstwo
(3)
Kuchnia klasztorna
(2)
Leczenie
(2)
Odżywianie
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Profilaktyka zdrowotna
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Sery
(2)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby ginekologiczne
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby reumatyczne
(1)
Choroby stawów
(1)
Córki Bożej Miłości
(1)
Depresja
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dietetyka
(1)
Dzieci
(1)
Gotowanie
(1)
Higiena
(1)
Jelita
(1)
Kiszonki
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kulinaria
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Niepłodność
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Pieczywo
(1)
Post
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Przyprawy
(1)
Pustelnik, Anastazja
(1)
Syrop
(1)
Władcy
(1)
Właściwości przeciwzapalne
(1)
Zakonnice
(1)
Zapalenie
(1)
Zdrowie psychiczne
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Zielarstwo
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Zupy
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1901-2000
(3)
2001-
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Pogórze Dynowskie
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(12)
Przepisy kulinarne
(9)
Książka kucharska
(6)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Biografia
(1)
Komiks
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(258)
Edukacja i pedagogika
(133)
Religia i duchowość
(101)
Medycyna i zdrowie
(86)
Biologia
(77)
Kulinaria
(19)
Socjologia i społeczeństwo
(72)
Psychologia
(54)
Podróże i turystyka
(40)
Kultura i sztuka
(34)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(33)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(29)
Etnologia i antropologia kulturowa
(25)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(25)
Literaturoznawstwo
(24)
Rozwój osobisty
(22)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(21)
Geografia i nauki o Ziemi
(17)
Kultura fizyczna i sport
(14)
Fizyka i astronomia
(13)
Rolnictwo i leśnictwo
(13)
Ochrona środowiska
(12)
Transport i logistyka
(12)
Hobby i czas wolny
(11)
Styl życia, moda i uroda
(11)
Językoznawstwo
(9)
Inżynieria i technika
(8)
Informatyka i technologie informacyjne
(7)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(6)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(6)
Chemia
(5)
Filozofia i etyka
(5)
Praca, kariera, pieniądze
(5)
Architektura i budownictwo
(4)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(3)
Dom i ogród
(3)
Matematyka
(2)
Media i komunikacja społeczna
(2)
Nauka i badania
(2)
Zarządzanie i marketing
(2)
Archeologia
(1)
Romans
(1)
19 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Hashimoto : droga do uzdrowienia siebie / Beata Abramczyk. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018. - 212, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
(Książki)
Czy choroba może się stać okazją do rozwoju? W swojej niezwykłej książce Beata pokazuje, że tak! Jej wiedza oparta jest na osobistym doświadczeniu. Beata nie tylko poradziła sobie z chorobą Hashimoto, ale przede wszystkim przepięknie rozkwitła - jako kobieta i jako człowiek. Z wykształcenia jest finansistką, jest również profesjonalną projektantką wnętrz. Dzięki chorobie stała się również dietetykiem oraz... joginką! Żyje pięknie, żyje dobrze i żyje zdrowo. Swoim bezcennym doświadczeniem, ciepłem i mądrością dzieli się w tej wzruszającej i motywującej książce, która jest również niezwykle praktycznym przewodnikiem. Beata pokazuje, że z hashimoto można żyć dobrze - można żyć najpiękniejszą pełnią życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka „Przepisy i Porady dr Clark„ stanowi wspaniałe uzupełnienie słynnej „Kuracji Życia” tej samej autorki. Dr Hulda Clark wykorzystując swoją wiedzę z zakresu dietetyki i naturoterapii proponuje szereg sprawdzonych i smacznych przepisów pomagających w zdrowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Ponadto czytelnik znajdzie tam również porady dotyczące higieny i dezynfekcji, zanieczyszczonych środkami chemicznymi, produktów żywnościowych. Hulda Regehr Clark to nie tylko biolog, ale również matką trzech synów więc wiedzę zawartą w tej książce „przetestowała” w swoim własnym codziennym życiu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W swojej najnowszej książce dr Ewa Dąbrowska wskazuje, że niewłaściwa dieta może być przyczyną trudności z poczęciem dziecka. Wyjaśnia też, w jaki sposób post uruchamia samoleczące procesy kluczowe dla odzyskania płodności. Endometrioza, PCOS, Hashimoto, torbiele jajników czy obniżona liczba i niska ruchliwość plemników nie muszą już stać na drodze do Waszego szczęścia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Poradnik i Zdrowie)
Do wywaru trafia tylko to, co najlepsze, bowiem z niego powstanie potem wiele różnych, pysznych i zdrowych zup. Mamy wybór między wywarem mięsnym, rybnym albo warzywnym czy grzybowym. Jak mądrze wykorzystać zupy? Jest to naprawdę bardzo proste: gotujemy duży garnek wywaru – i łyżka po łyżce nasz organizm przestawia się na odtruwanie, spalanie tłuszczu i nową energię. Odbiorcy - osoby, które chciałyby zregenerować jelita, zlikwidować stany zapalne oraz obudzić układ odpornościowy - wszyscy potrzebujący pomocy w odchudzaniu: zupa tłumi ataki wilczego apetytu, syci i przestawia przemianę materii na spalanie tłuszczu - ci, którzy dzięki zupom chcą dostarczać organizmowi energię i zyskać dobry nastrój na cały dzień Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę - można przeprogramować bakterie jelita na szczupłość, kości i stawy na zdrowie, a komórki immunologiczne na aktywność - poradnik pozwala odtruć i wzmocnić organizm dzięki programowi oczyszczania organizmu, który łatwo wkomponować w codzienne życie - zawiera przepisy na pyszne dodatki do zup, które w naturalny sposób wzmacniają organizm - książka przybliża smakowite dania, począwszy od oryginalnego przepisu na wywar na kościach poprzez wegański wywar grzybowy aż po wietnamską zupę pho
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Syropy lecznicze : domowe, skuteczne, bezpieczne / Wanda Jackowska. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2019. - 172, [4] strony : fotografie ; 24 cm.
Zdrowotne, wzmacniające, oczyszczające. Około setki przepisów na prozdrowotne syropy! Przygotowywane na bazie owoców, warzyw, korzeni, ziół i innych składników, mają od dawna zastosowanie w medycynie ludowej. Wytwarzane w domu, są całkowicie bezpiecznym naturalnym specyfikiem. W przeciwieństwie do kupowanych, są pozbawione sztucznych konserwantów. Skuteczne na różne dolegliwości, zwłaszcza jednak na przeziębienia czy infekcje, w celu oczyszczenia organizmu, a także w stanach osłabienia. Chętnie spożywane są przez dzieci. Są skarbnicą witamin i innych cennych składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przygoda w warzywniaku / Joanna Krzyżanek ; [ilustracje Zenon Wiewiurka]. - Katowice : Wydawnictwo Debit, copyright 2018. - 89, [7] stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Ignaś Ziółko gotuje / Joanna Krzyżanek)
Trzecia część kulinarnych przygód Ignasia Ziółki. Ignaś Ziółko i jego pies Kminek otwierają Bardzo Smaczną Księgę i przenoszą się do warzywniaka. Przeżywają w nim przygodę, która pachnie jak koperek, smakuje jak marchewka i jest miękka jak papka z zielonego groszku. Przez kilka dni przygotowują kolorowe i zdrowe potrawy. Próbują znaleźć odpowiedzi na warzywne pytania: Dlaczego należy jeść cebulę? Czy od marchewki zęby stają się marchewkowe? Czy brukselka ma coś wspólnego z Brukselą? I czy ogórki lubią być zamknięte w słojach z czosnkiem i chrzanem? [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które wypełniały każdy kąt domu, a przede wszystkim atmosferę radości i wzajemnej bliskości. Bożonarodzeniowa kuchnia Siostry Salomei łączy w sobie obie te potrzeby: odkrywania kulinarnych wrażeń i czerpania z tradycji. Jest świeża, zaskakująca, a zarazem sięga do sprawdzonych receptur. I, co najważniejsze, jest smaczna oraz barwna, dzięki czemu nasi bliscy z radością zasiądą do stołu. Ryby, pierogi, grzyby i suszone owoce, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, Siostra Salomea potrafi jednak wydobyć z nich zupełnie nowe smaki." siostra Anastazja
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Żołynia - Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zioła i przyprawy mojej kuchni / Biruta Markuza-Bieniecka ; rysunki Antoni Sujko]. - Wydanie 2. - Warszawa : "Watra", 1978. - 135 stron, [20] kart tablic kolorowych : ilustracje ; 17 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Smaki Zdrowia)
(Zdrowe Zdrowie)
Ból stawów dotyka niemal każdego. Czasem mija szybko, ale zdarza się również, że jest sygnałem poważnych schorzeń. Kiedy należy się niepokoić? Jakie choroby może zwiastować? Jak można sobie pomóc? Badania naukowe wskazują bardzo korzystny wpływ diety na przebieg leczenia.
Autorki podpowiadają, o jakie składniki należy wzbogacić swoją dietę w poszczególnych schorzeniach reumatoidalnych m.in. takich jak RZS, fibromalgia, łuszczyca stawowa. Omawiają rolę suplementacji, a także psychiki w leczeniu tych chorób. Rozprawiają się z mitami na temat żywienia, podają gotowe jadłospisy oraz liczne przepisy, dzięki którym można bezpiecznie i sprawnie wprowadzić ich zalecenia do codziennego menu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najnowsze osiągnięcia naukowe w dziedzinie neuronauki i żywienia, wraz z naszym zrozumieniem połączenia umysł–jelito, dowiodły, że to, jak i co jemy, ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy – fizycznie, poznawczo i emocjonalnie. W tej książce dr Drew Ramsey pomaga zrozumieć, w jaki sposób dieta wywiera wpływ na nasze samopoczucie, i udziela odpowiedzi na pytanie: co jeść, żeby wzmocnić zdrowie psychiczne? Odpowiednia dieta jest niezwykle ważnym wsparciem terapii prowadzonej przez specjalistów zdrowia psychicznego. Z książki „Co jeść, żeby wzmocnić zdrowie psychiczne” dowiesz się: jakie pokarmy pozytywnie wpływają na pracę mózgu i poprawiają samopoczucie; które witaminy i minerały mają kluczowe znaczenie dla ciała i umysłu, a także są przyjazne jelitom; jak poprawić zdrowie i wzrost komórek mózgowych, zmniejszyć stan zapalny i pielęgnować zdrowy mikrobiom; w jaki sposób wprowadzić zmiany w swojej diecie dzięki sześciotygodniowemu planowi żywienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Żołynia - Wypożyczalnia dla dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Siostra Anastazja : życie pełne smaku / Sławomir Rusin. - Kraków : Wydawnictwo WAM, 2019. - 170, [6] stron : fotografie ; 21 cm.
Przez żołądek do serca. Miliony razy. Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy. Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale wizja małżeństwa zupełnie jej nie pociągała. Wkrótce wstąpiła do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Na pytanie matki przełożonej o to, co chciałaby robić w zakonie, odparła: "Gotować". Z biegiem lat rozwinęła kulinarne skrzydła i kiedy w 1999 roku zaczęła pracę w kuchni jezuitów, ich życie zmieniło się nie do poznania. Życie wielu Polaków również. Pierwsze wydanie "103 ciast siostry Anastazji" ukazało się w nakładzie zaledwie 2 tys. sztuk. Dziś to białe kruki. Potem pojawiły się inne tytuły, w sumie ponad 4 mln egzemplarzy. Zagraniczna prasa porównywała Siostrę do Nigelli Lawson i do Jamiego Olivera. Ale my wiemy, że Siostry nie da się z nikim porównać. Jest wyjątkowa i nasza. Tak jak jej ciasta, sałatki, surówki, dania świąteczne i codzienne. Pora bliżej poznać samą siostrę Anastazję (i jeszcze trochę przepisów). [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Żołynia - Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Potrawy z sera / Joanna Słowikowska. - Wydanie 3. - Warszawa : "Watra", 1978. - 79 stron : ilustracje ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jelito drażliwe : leczenie dietą : 140 przepisów / dr Hanna Stolińska. - Wydanie II. - Warszawa : Zwierciadło, 2021. - 255, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 22 cm.
Wszystko, co musisz wiedzieć o zespole jelita nadwrażliwego oraz 140 przepisów na pyszne i niepodrażniające przewodu pokarmowego posiłki. Czy wiesz, dlaczego naukowcy nazywają jelita drugim mózgiem? To właśnie jelita decydują o prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, nerwowego i pokarmowego. W książce "Jelito drażliwe" znajdziesz zalecenia dietetyczne, a także proste i smaczne przepisy, dzięki którym posiłki znów będą sprawiały ci radość. Zawarte w niej informacje i porady są wsparciem dla osób cierpiących na każdą postać zespołu jelita nadwrażliwego. Książka zawiera odpowiedzi na pytania: Jaka jest rola jelit w funkcjonowaniu naszego organizmu? Jakie są przyczyny zachorowań (m.in. celiakia, nietolerancje pokarmowe, zaburzenia jelitowego układu nerwowego)? Jak rozpoznać zespół jelita nadwrażliwego i jak z nim sobie radzić? Na czym polegają diety specjalne: FODMAP i diety eliminacyjne? Jak odróżnić zespół jelita nadwrażliwego od SIBO i jak z nim walczyć? "W książce Jelito drażliwe dzielę się wiedzą, jak radzić sobie z problemem zespołu jelita nadwrażliwego na podstawie doświadczenia zdobytego w pracy z pacjentami, których pojawia się w moim gabinecie coraz więcej. Jestem pewna, że lektura przekona Cię, Drogi Czytelniku, że dieta jest skutecznym wsparciem terapii zespołu jelita nadwrażliwego, a cierpliwość i konsekwencja w jej stosowaniu pozwala uwolnić się od tej uciążliwej przypadłości." Hanna Stolińska-Fiedorowicz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzóza Stadnicka - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakoterapia : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 351, [1] strona : fotografie kolorowe ; 24 cm.
(Edipresse Książki)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Żołynia - Wypożyczalnia dla dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowie zaczyna się na talerzu. Właśnie dlatego w tej książce znajdziesz przepisy na dania na bazie naturalnych, ogólnodostępnych produktów roślinnych - bez glutenu, nabiału i cukru. To kuchnia idealna dla ciebie, jeśli chcesz odżywiać się świadomie i cieszyć się zdrowiem - niezależnie, czy jesteś wszystkożercą, wegetarianinem, weganinem czy alergikiem. Sięgnij po przepisy na bazie produktów, doskonale wpływających na organizm: warzyw, kasz, ziaren, orzechów, owoców, zdrowych olejów, a wszystko to podane w apetycznej i smacznej formie. Jesteś tym, co jesz!
To książka, która jest ukoronowaniem moich ostatnich 6 lat życia. Jest jednocześnie odpowiedzią na moje potrzeby z czasu, kiedy zaczynałam przygodę ze świadomym odżywianiem. Marzyłam wówczas żeby ktoś przeprowadził mnie za rękę przez meandry diety, którą musiałam zastosować w kuchni, ze względu na alergie i słabą odporność mojego syna (i własną również). Ta książka jest na tę potrzebę odpowiedzią. Jak gotować z naturalnych składników, bez cukru, nabiału i glutenu? Co jeść jeśli nie kanapki z serem lub wędliną? Co ugotować z warzyw tak by były smaczne? Prócz informacji o kaszy jaglanej znajdziecie w niej pokaźne rozdziały z przepisami: W kuchni bez nabiału (mleka roślinne, jogurty, kefiry, śmietany a nawet twarożki czy mozarellę); W kuchni bez glutenu (szereg przepisów na chleby i chlebki, słodkie i wytrawne bułki, na ciasta pierogowe i makarony); W kuchni na zimno (różnorodne przepisy na potrawy roślinne na zimno, pasty, przekąski, sałatki); W kuchni na ciepło (dania obiadowe i ciepłe dodatki do dań).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Żołynia - Wypożyczalnia dla dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowie dzieci w znacznej mierze zależy od tego, co jedzą. A według badań Instytutu Żywności i Żywienia zwykle na talerzu mają za mało wartościowych produktów. Edukacja dzieci w tym temacie ma kluczowe znaczenie. Nabyte przez nie nawyki mają istotne znaczenie w późniejszym życiu. Ta książka ma w tym pomóc.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Żołynia - Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej